Babagyúró-Mamagyúró

Gondoskodó szeretet!

ŐSRÉGI SZTORI

2016. augusztus 06. 15:10 - Babagyúró

A thai masszázs gyökerei

A thai masszázs atyja nem más, mint Jivaka Kumar Bhacca, indiai orvos. Buddha kortársa és barátja. Az ő nevéhez fűződik a Chiang Mai-ban megalapított kórház, amely az általa használt gyógymódokkal gyógyított. Később iskolát is alapít. Az évszázadok során a masszázs technikája családról-családra, tehát szájról-szájra terjed, valamint a kolostorokban és pálmalevéliratokon őrizték meg a tudást.

thirukkural.jpgFotó: http://www.tamilheritage.org

Az iratok nagy része azonban a XVIII. században Thaiföldre érkező burmai megszállók rongálásának következtében megsemmisült. 1832-ben III. Rama király a fennmaradt iratokat összegyűjtötte és Wat Po falába vésette, ahol ma is látható az energiavonalakat ábrázoló 60 ábra. Négy évvel később, 1836-ban királyi rendeletre összegyűjtötték az ősi tudományokat, valamint művészeteket, amelyek szintén a Wat Po-ban kaptak helyet, ezzel létrehozva egy újfajta egyetemet.

pho-6.jpgFotó: www.9journeythailand.com

1906-ban az összegyűjtött ősi orvosi ismereteket királyi rendeletre lefordították a ma is használatos thai nyelvre, majd írásban is lejegyezve megalkották belőle a Királyi Orvosi Szöveg Könyvet, más néven "Tum Ra Pade Sard Songkroah (Chabub Luang)". Ez a könyv az addig ismeretes tudásanyagot foglalja magába, beleértve az ember energiavonalait és pontjait, az orvosi tudományokat, a masszázst és a masszázsterápiákat különböző kórképekre, valamint betegségekre. Mindezek mellett pedig még gyógyszerkönyvként is funkcionált.

Az 1970-es években szakemberek kezdték el tanulmányozni a már korábban összegyűjtött és fennmaradt rajzokat. Megállapították, hogy az energiarendszerek leírása pontos és ezek a leírások gazdag forrásai a thai masszázs gyógyító tudományának.

sen_lines-550x300.jpgFotó: http://bodyworkerseminars.com

A képeken lévő ábrázolások mai ismereteink szerint anatómiailag nem helytállóak, de mivel akkoriban a boncolás tiltott dolognak számított, így nem is fektettek rá nagy hangsúlyt. Manapság korunknak fontos a szakmai felkészültség és a komplexitás, így a mai masszőrök már nem csak a tradicionális elméleteket képviselik, hanem fontosnak tartják az anatómiai ismereteket is. Keleten azonban még mindig kiemelt helyet foglalnak el az ősi tudományok, így Bankokban például a falusi doktorok tudásának folyamatos összegyűjtésére és tanítására alapítványt is létrehoztak.

1997 óta a thai kormány hivatalosan is elismeri és támogatja a terápiás hatású thai masszázs újraéltetését és gyakorlását.

Ha tetszett a cikk, oszd meg, nyomj egy like-ot, látogass meg a Babagyúró weboldalon valamint további hasznos tartalomért kövess Facebookon és Instagramon. ;)

Ha nem csak babás tartalmak érdekelnek, akkor látogass meg a Thai Masszázs Neked blogon és Facebook, valamint Instagram oldalamon is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babagyuro.blog.hu/api/trackback/id/tr459166952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása