Babagyúró-Mamagyúró

Gondoskodó szeretet!

MITŐL FÁJHAT A BABA HASA ÉS HOGYAN ORVOSOLHATJUK?

2017. július 03. 21:59 - Babagyúró

Az egyik, ha nem a leggyakoribb probléma újszülötteknél, csecsemőknél a hasfájás. A szívbemarkoló keserves sírás a kínzó görcsök miatt bizony nem csak a babát, de anyát is megviselni.

Jellegzetes tünete, amikor a kicsi periódikusan felhúzza, vagy behúzza a hasa alá a kis lábait, keservesen sír, pocakja felpuffad, esetleg elsápad, teste megfeszül. Olykor hátonfekvésben sír és homorít.

Fontos, hogy figyeljünk a gyermek élettani sajátosságaira: ilyen pici korban előfordulhat, hogy nincs elég gyomorsava a babának, ezért az emésztése már nem lesz teljesen jó. Fontos, hogy életkorának megfelelően tápláljuk, mert ellenkező esetben felborulhat a bélflórája és ez is okozhatja a görcsöket.

letoltes.jpg

A tápszeres táplálás esetén gyakran találkozunk hasfájós babákkal, de sajnos anyatejes babák közt sem ritkák a panaoszok. Ennek oka a gyomor fejletlenségében keresendő. A gyomorba vezető záróizom renyhe, míg a kimenő feszes. Ezért etetéskor (főleg ha nagyon habzsol a gyermek) könnyen megtelhet a baba gyomra levegővel, amely puffadást és feszes hasat eredményezhet.

Hogyan segíthetünk?

Első körben minden etetés után büfizessük meg a gyermeket. Adhatunk neki kimondottan emésztést segítő készítményeket is, illetve masszázzsal is segíthetünk a kellemetlen panaszok enyhítésében.

Speciális hasfájás elleni thai masszázsfogások

Napocska-Holdacska:

  1. Lépés: tegyük le a gyermeket magunk elé hátonfekvésbe.
  2. Lépés: képzeljünk a hasára egy órát.
  3. Lépés: bal kezünket helyezzük a pocakjára és az óra járásával MEGEGYEZLŐEG írjunk le köröket úgy, hogy nem emeljük fel a kezünket. (Napocska)
  4. Lépés: folytassuk a köröket és csatlakoztassuk be a folyamatba a jobb kezünket is, mellyel mindig csak egy fél kört fogunk leírni. Amikor a bal kezünk lefelé halad, akkor csatlakozik be a jobb kezünk, de ezzel csak fél kört írunk le. (Holdacska)

Ne feledjük, a bal kezünk folyamatosan a baba hasán van, a jobb kezünket, mivel csak fél kört írunk le, mindig elemeljük. Ezzel segíthetjük a gázok továbbjutását a belekben, mellyel így a kellemetlen panaszokat enyhíthetjük.

Pöckölés:

  1. Lépés: egyik kezünkből formázzunk kanalat.
  2. Lépés: a kanál formájú kezünket helyezzük rá a baba hasára.
  3. Lépés: a kanalat formázó kezünkön lévő ujjainkat a másik kezünkkel pöcköljük.
  4. Lépés: járjuk be a pici hasát kezünket pöckölve.

A pöckölés következtében létrejövő jótékony rezgések továbbítódnak a belek felé, melyeknek köszönhetően enyhülhet a hasfájás.

_dsc7213.jpg

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg, nyomj egy like-ot, látogass meg a Babagyúró weboldalon valamint további hasznos tartalomért kövess Facebookon és Instagramon. ;)

Ha nem csak babás tartalmak érdekelnek, akkor látogass meg a Thai Masszázs Neked blogon és Facebook, valamint Instagram oldalamon is. 

Forrás: http://napidoktor.hu, www.babagyuro.hu

Kép forrásai: http://www.developmentalscience.com, www.babagyuro.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babagyuro.blog.hu/api/trackback/id/tr212639387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása