Babagyúró-Mamagyúró

Gondoskodó szeretet!

MIKOR VIGYEM A GYEREKET ORVOSHOZ? MEDDIG VÁRJAK?

2017. július 20. 11:27 - Babagyúró

Majd kinövi?

A hivatásom során sokszor találkozom tanácstalan anyukákkal. A sok információ, ami kering az interneten, a család és az ismerősök "jótanácsai" általában ezer félék és arra jók, hogy jól összezavarják őket. Különösen, ha esetleg első babájukkal vannak otthon és még tapasztalatlanok. Rengeteg jó és rossz infó kering a neten. Ezt kiszűrni nagyon nehéz, főleg, ha nincs meg a megfelelő tapasztalatunk. Sokszor mást mond a védőnő, meg az orvos is, most akkor mi legyen? (félreértés ne essék, nem kívánom magam föléjük helyezni, csak a megtapasztalt gyakorlat tényét fogalmaztam meg az előbb.) Na és persze még ott van az aggódó anyai szív, mely nyilvánvalóan a legjobbat akarja gyermekének.

3068240-poster-p-1-how-to-nail-the-most-annoying-interview-question-ever.jpg

Mit tegyünk?

(Néhány tipp a teljesség igénye nélkül)

Tudom, könnyű azt mondani, hogy ne aggódjuk magunkat halálra, de érdemes törekedni rá. ;)

1. Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, akkor inkább jelezzünk és jelentkezzünk be vizsgálatra a saját magunk megnyugtatása céljából is.

2. Fogadjuk el, hogy nem mindig az a jó, amit a gyermek magától csinál. Ez volt a régi mondás, hogy "amit magától csinál a gyerek, az biztos jó neki". Erre egy ellenpélda: van egy tündéri, mosolygós, 3 hónapos fiúcska. Anyukája kérdezte, hogy az normális-e, ha húzza fel magát ülésbe és hogy ezt mennyire hagyják? Mondtam, hogy normális persze, viszont semmiképp se ültessék!!! Ebben a korban még egyáltalán nem áll készen az ülésre a baba. A hátizmai, a nyakizmai, a gerince még nem elég erős ehhez, így kimondottan káros. 

3. Ha azt látjuk, hogy a gyermek nem egyformán használja a két oldalát, érdemes szakemberrel megnézetni. Ilyenkor ugyanis lehet bizonyos fokú letapadás, tehát mondjuk az egyik oldala feszesebb (vagy épp hipotón és nagyon laza). Ennek jelei lehetnek, hogy asszimetrikus a két oldal kéz és/vagy lábtartása. Pl. a bal oldalán hajlítottabbak a végtagok, mint a jobb oldalán. Ebben az esetben szükség lehet némi foglalokzásra, tornára. Én a masszázs mellett fejlesztő fogásokat is alkalmazok. De elvietjük gyógytornára is. (Direkt nem Dévény-módszert írtam, mert nem kissebbíteni kívánom az eredményeit, de nem gondolom, hogy mindenkinek hatásos és indokolt lenne. Vannak más egyéb gyogytornák, amik ugyanolyan hatékonyak, esetleg játékosabbak és az is elég lehet a babának.)

_dsc7193.jpg

4. Nézzük meg, hogy egyformán forgatja-e a fejét mindkét irányba. Ha nem, akkor ösztönözzük a kevésbé kedvelt oldal felé. Hogyan? Hallottam olyat, hogy azt javasolta a védőnő, hogy támasszák ki a gyereket, hogy ne tudjon a másik oldalra fordulni. Szerencsére létezik ennél humánusabb módszer is: tegyünk a nem kedvelt oldal felé játékokat, hangot adó tárgyakat, inkább arról az oldalról közelítsük meg, etessük, illetve úgy tartsuk a kezünkben is, hogy a nem preferált oldal felé kelljen néznie. Így szép lassan, minden nap egy kicsit javulni fog. És így nem lesz szükség a "kiékelésre" sem, ami lássuk be, jóindulattal 5 perc után úgyis mérgelődő sírásba fulladna.... (jogosan!)

5. Hasonlítsuk össze a combredőit. A babák lábtartása normáls esetben enyhén hajlított, kifli forma. A combjaikon a redők pedig szimmetrikusak. Ha úgy találjuk, hogy eltérés van, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy az asszimmetria helyrejöjjön.

6. És a legfontosabb! Ne várjunk! Amint észleljük, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, tegyünk ellene! Nincs értelme várni. A masszázs és/vagy torna mindenképp hasznos, hatásos a babának, azon túl szeretik is, ha anya és apa velük foglalkozik és együtt, egymásra figyelve töltik az időt. Ne törődjünk bele, hogy majd kinövi. Persze, lehet, de ha nem? Akkor a minél korábbi felismerés és tett a leghatékonyabb. Utána már sokkal nehezebb helyrehozni. 

most.jpg

Kérdezték tőlem a minap, hogy ha nem lenne kezelve a baba, akkor mi lenne? Attól még felnőne? Nos az az igazság, hogy a picik rendkívül találékonyak. Ha valami nem működik jó, akkor megtalálják a módját, hogy úgy is boldoguljanak. De ez nem igazán jó. Ha van rá lehetőségünk, hogy megelőzzük, vagy helyrehozzuk a kialakult problémát, akkor igenis kell érte tenni. Hiszen lehet pl. fél lábbal is mászni, de nem lesz olyan hatékony, nem lesz szabályos, nem egyformán erősödnek a hátizmai, ami akár tartásbeli problémákat is előidézhet, nem lesz meg a keresztezett mozgás, ami később a suliban okozhat tanulási nehézségeket. Nem feltétlenül, de benne van a pakliban. (persze ez több összetevős, nem feltétlen csak a mászás felel ezért, de közrejátszik a folyamatban)

Egy szó mint száz, a lényeg, hogy a legjobb megelőzni ezeket a dolgokat és már egészen kicsi korban elkezdeni a babák tornáztatását, masszírozását, mellyel a fent említettek megelőzhetőek. Továbbá ha már kialakult problémával nézünk szembe, akkor pedig minél hamarabb cselekedni, mert így lerövidülhet a gyógyulási idő és megakadályozhatjuk a súlyosabb következményeket.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg, nyomj egy like-ot, látogass meg a Babagyúró weboldalon valamint további hasznos tartalomért kövess Facebookon és Instagramon. ;)

Ha nem csak babás tartalmak érdekelnek, akkor látogass meg a Thai Masszázs Neked blogon és Facebook, valamint Instagram oldalamon is. 

Forrás: http://napidoktor.hu, www.babagyuro.hu

Képek: https://www.fastcompany.com, http://kozepsuli.hu, www.babagyuro.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babagyuro.blog.hu/api/trackback/id/tr3212676107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2017.07.20. 22:22:12

Mikor vidd orvoshoz: ha beteg, vagy gyanítod hogy beteg és nem banális tünetről van szó, ami az általános tapasztalat szerint magától elmúlik. Gyógytornára akkor vidd, ha a betegség tényét az orvos is megerősítette és gyógytornát javasol. Ha nincs betegség, akkor tornázzatok együtt, később sportoltasd.

2017.07.20. 23:57:48

"Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben, akkor inkább jelezzünk és jelentkezzünk be vizsgálatra a saját magunk megnyugtatása céljából is."

Még ez is felesleges, ugyanis tapasztalataim szerint úgyis minden "normális". Doktornő, 6x kakilt egy nap a baba! Á az teljesen normális. Doktornő, 5 napja nincs kaki. Á az teljesen normális. Tényleg ahány szakember, annyiféle egymásnak ellentmondó variáció ugyanarra a témára.

Medgar 2017.07.21. 08:57:12

@Jankove: És ezek tényleg lehetnek normálisak...
süti beállítások módosítása