Babagyúró-Mamagyúró

Gondoskodó szeretet!

HOVA TEGYEM A GYEREKET, HA NEM A KEZEMBEN VAN?

2017. július 27. 08:00 - Babagyúró

Lehet, hogy sokan úgy gondolják majd, hogy ez a téma (is) lerágott csont, de sajnos azt kell mondjam, hogy ez az állítás nem igaz. Természetes, hogy a legnagyobb kényelmet és biztonságot szeretnénk gyermekeinknek megadni, de ilyenkor felmerül a kérdés, hogy helyesen cselekszünk-e. 

"Hiszen úgy szereti, mert kacag és sikongat."

"Látszik, hogy tetszik neki."

"Olyan jól elvan benne akár fél órát is..."

...és ehhez hasonló mondatokba futhatunk bele nap mint nap. Persze, hogy anya akkor boldog, ha a picúr is az, de lássuk be, egy hatalmas parfétorta is boldogságot okozhat nekünk, mégsem valami egészséges a töménytelen cukortartalmával.

 femme-perplexe-153751194.jpgKép: https://magnetisme-et-bien-etre.com

Mibe/hova tehetem a babámat?

1. Bébikomp/holdkomp

Nem. És nem. Kizárt! Ja, és nem! Nagyon-nagyon rossz ötlet az alig fél éves babánkat egy ilyen ördögi gurulóba tenni, hiszen a kis gerincére és izmaira olyan terhek nehezednek, amikre még nincs felkészülve. Nem érett rá sem idegrendszerileg, sem fizikailag. Ezen túl pedig a mozgása sem fejlődik: nem fog kúszi, mászni, nem lesz elég erős a hátizma, a nyakizma és a mozgásfejlődésben lemaradhat. És még tudnék mit mondani, de a lényeg, hogy nem jó döntés. Szóval még egyszer nem.

btn2113001039_altpic_1.jpg

Kép: http://www.meggymagbabakelengye.hu

2. Pihiszék/pihenőszék

Alapvetően én ezt sem igazán pártolom. De ha már vesz valaki, akkor nagyon körültekintően tegye. Figyelembe kell venni a súly- és az életkorbeli szabályokat is. Az ellenérvem az, hogy lehet, hogy a szék nagyon kényelmes és jól elvan benne a gyerek (egy darabig), de folyamatosan csak a hátán fekszik. Nincs lehetősége mozogni, forgolódni. És pláne nincs hason. Márpedig minden mozgás onnan indul. Így hát ha mégis beszerz valaki egyet, ügyeljen rá, hogy túl sok időt ne töltsön benne a gyermek.

chipolino-relax-rezgo-zenelo-pihenoszek.jpg

Kép: http://4kezlab.hu

3. Hinta

A hintázás rendkívül jó hatással van az idegrendszerre. De itt sem mindegy, hogy milyet veszünk. Válasszunk az életkorának és fizikális adottságainak megfelelően. Tehát ha még nem tud ülni, de szeretnénk hintáztatni, akkor ne olyan hintát vegyünk, amiben csak ülni tud, mert azzal nagyon megterheljük a gerincét. Legyen olyan, amiben  feküdni is tud. Nagyon fogja szeretni. :)

1920w.jpg

Kép: http://adamohammock.com/

4. Ágy

Nos, amíg nagyon pici, rendben van. (1-2 hónap) De utána azért nem megfelelő, mert az ágy, akármilyen kemény matracon is alszunk, az bizony puha. Nem tudja a baba kitolni magát, mert besüpped. Nem tud forogni, mert visszahuppan és nem tudja magát ellökni az átforduláshoz. Legalábbis a kezdeteknél mindenképp így van, mert nem tudja begyakorolni a mogásmintát. Később, ha már rutinszerűen megy, akkor oké, hogy az ágyon van többször, de erre egészen 1 éves koráig, pontosabban amíg el nem indul figyelnünk kell. 

img_8244.jpgKép: http://asliceofmylifewales.com

5. Játszószőnyeg

A játszószőnyeg jó, ha a földön van és nem csúszkál. Illetve ha nem mindig van rajta a matatós-belógós rész és nem csak a hátán fekszik a bébi. A legjobbak talán azok, melyek nem csak szőnyegek, hanem találhatók rajta csörgő-zörgő-matatós dolgok, kiálló cimkék (ezért ne vágjunk le semmilyen cimkét, még ha mosási útmutató akkor se, mert az ér a legtöbbet! :D), amik később ösztönözhetik a kicsit a kúszás-mászás gyakorlására.

17126372_1410659818993316_4216108410795458560_n.jpgKép: http://www.imgrum.org

FONTOS!

- Minél többet tegyük a babát hasra. Főképp amikor ébren van, mert minden mozgás ebből a helyzetből fog kiindulni és így tudja erősíteni a nyaki ill. háti izmait. De akár aludni is. Ha aggódunk, akkor tegyünk alá légzésfigyelőt, ill. bébiőrt. Tudom, hogy ez elcsépeltnek tűnik, de igenis az egyik legfontosabb dolog, hogy sokat legyen hason az egészséges mozgásfejlődés elősegítése érdekében.

- Minél többet legyen a gyermek a földön. Nem az ágyon, nem pihiszékben, A FÖDÖN. Persze rakjunk alá egy plédet, vagy nagyon jó alternatíva a "szivacs/habszivacs puzzle játszószőnyeg", ami meleg is, színes is, kemény is és a mi terdünk is jobban bírja a kiképzést. :) Tévedés, hogy az asztalon a pihiszékben "többet lát a gyerek a világból". Éppen elég neki fokozatosan a kis játékait felismerni, a környezetét felmérni az ő szintjén. A kezünkből úgyis nézelődhet, de legyen egy megszokott kis helye, ahol az ő birodalma van és az ő képességeit fejlesztheti szabadon, "önállóan".

- A fokozatosság elve mindenben! Ha mégis alkalmaznánk pihiszéket, hintát vagy ágyra tennénk, figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk sokáig egy helyben. Úgy értem, hogy a földön való lét a kiindulás és az a helyzet, amit természetesnek kell vennünk. Minden más ettől eltérés, melynek idejét szabályoznunk kell és fokozatosan növelhetjük a bennük/rajtuk eltöltött időt. Másfelől a lehető legbiztonságosabb is, mivel onnan biztos nem tud leesni. :)

1.jpgKép: https://www.shutterstock.com

És még egy gondolat erejéig ide tartozik a "nem szeret hason lenni" kérdés is...

Lehet, hogy nem szereti, de sajnos muszáj, az ő érdekében. És ha már így van, akkor próbáljuk neki megkönnyíteni.

Legfontosabb szabály: ne egyszerre akarjunk mindent!

Ne hagyjuk sírni, de ne is kapjuk fel az első türelmetlenkedésére. Kezdjük akár napi 3-4-5X1 perccel. Aztán növeljük az időtartamot minden nap egy kicsit. Ismételjük naponta többször, hogy szokja meg. Feküdjük elé és beszéljünk hozzá. Mutogassunk neki színes játékokat, mozgassuk előtte azokat jobbra-balra, hogy a kis fejecskéjével kövesse őket. Folyamatosan dicsérjük, hogy milyen ügyes. Érintsük meg, simogassuk, hogy érezze, hogy nincs egyedül. 

Ahogy sok esetben, itt is elmondható, hogy a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek! Nincs szükség semmi divatos dologra, csak a puszta földre és gyermekünk iránti gondoskodó szeretetre. :)

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg, nyomj egy like-ot, látogass meg a Babagyúró weboldalon valamint további hasznos tartalomért kövess Facebookon és Instagramon. ;)

Ha nem csak babás tartalmak érdekelnek, akkor látogass meg a Thai Masszázs Neked blogon és Facebook, valamint Instagram oldalamon is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babagyuro.blog.hu/api/trackback/id/tr1112677419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása